Hvordan bli forfatter

Portrett av Nicolai Houm

Lurer du på hvordan du kan bli forfatter? Å være din egen sjef, ha et fritt og givende arbeid og skape noe som blir stående for ettertiden? Da leser du den rette artikkelen! I tillegg til å være forfatter selv, har jeg vært forlagsredaktør for over 260 bøker og hjulpet utallige debutanter med å få utgitt deres første bok. Nå skal vi se på hvordan du kan realisere forfatterdrømmen – i tre trinn.

Av: Nicolai Houm

 

  1. Skriv!

Jeg må innrømme at jeg humrer litt over overskriften til dette første punktet. Få ting er så selvsagt som at du må skrive for å bli forfatter. Men vet du hva? De fleste jeg møter som bærer på en forfatterdrøm, skriver ikke. De drømmer derimot om å være et skrivende menneske. De går omkring og venter på at det skal dumpe ned en fantastisk bokide. De tenker: En vakker dag, når jeg får tid, lyst og krefter, da skal jeg sette med ned og skrive den boken. Dessverre dukker den dagen som regel ikke opp. Livet har det med å komme i veien. Og hvis dagen mot all formodning skulle komme, blir det neppe produsert noe fantastisk manus som forlagene kaster seg over. Hvorfor ikke?

Fordi de ikke har øvd.

Skriving er et håndverk, som å snekre. Hvis du går et halvt liv og drømmer om å snekre, og så helt ut av det blå begynner å bygge et hus – uten erfaring, uten øvelse, uten innsikt – ja, da blir det neppe mer enn en hundehus. Et vaklevoren ett, sådan.

Skriving er også en kunst. Som opera, som dans, som billedhugging. I likhet med kunstnere flest, må du utvikle stilen og egenarten din.   

            Altså er det bare en ting å gjøre nå som du skal bli forfatter: skrive. Så mye du kan, så ofte du kan. Skrivearbeidet trenger ikke å være relatert til et bestemt prosjekt. Du må ikke sette deg ned og tenke: Nå skal jeg skrive en roman. Bare skriv noe. Det handler om skriveglede og utvikling. Prøv deg på noen dialoger, skildre en situasjon, skrive ned noe du overhørte på bussen. Med tid og stunder, mens du øver opp skrivemuskelen, vil det dukke opp ideer som virker bedre enn andre, og tekster som nærmest ber om at du fortsetter på dem.    

 

  1. Les!

Kanskje ikke fullt så åpenbart som punkt 1, men dog … Hvis du skal bli forfatter, er du nødt til å skjele til andre som har mer øvelse og erfaring. Å lese er den enkleste, billigste og hyggeligste måten å lære faget på. Alt du trenger er et bibliotek og litt tid. Tiden får du helt enkelt ved å skru av tv-en eller legge bort mobiltelefonen.

Ettersom som du har begynt å skrive (se punkt 1), begynner du å lese på en annen måte. Du lar deg ikke bare underholde eller forføre av teksten, du suger til deg fortellerteknikk. Du merker deg rytmen, stilen, virkemidlene. Du ser hvordan en fortelling er komponert og hva som gjør den leseverdig.

            Som ung student på Forfatterstudiet i Bø kom jeg borti en annen ung forfatterspire som holdt seg for god til å lære av andre! Hun mente hun ikke trengte å lese bøker, for hun var født med et enestående talent. Dessuten ville hun ikke at andres verk skulle påvirke og besudle hennes litterære stemme. Det er bare en ting å si om dette: Hun ble aldri forfatter.  

Alle kjente forfattere står på andre forfatteres skuldre. Ingen tanke eller skrivemåte er 100 prosent original og fullstendig sugd av egen barm. Selv Hamsun eller Hemingway hadde forbilder, og ved å studere disse forbildene lærte de sine ting og utviklet sine slående evner.

 

  1. Lær!

Så det er sagt: Punkt 1 og 2 kan være nok for deg som lurer på hvordan du kan bli forfatter. Mange forfattere er selvlærte. Det vil si at de har kommet dit de er ved å lese og lese og lese, og skrive og skrive og skrive. Og ved å legge tekster i skuffen, krølle sammen ark i sinne og brenne hele manus i peisen mens de banner. For som regel kreves det årevis med prøving og feiling.

Men mindre du får hjelp.

Å ta imot hjelp fra andre som har vært gjennom all denne prøvingen og feilingen, kan være den enkleste og beste veien til en forfatterkarriere. Du slipper å begå nybegynnerfeilene, og du får innsikter du kanskje aldri ville kommet fram til på egen hånd.

Man lærer å synge opera, å danse samtidsdans eller å være bildehugger. Men det å bli forfatter, tenker mange at man skal finne ut av på egen hånd. Hvorfor er det sånn? Forklaringen er helt enkelt at det å skrive er noe man får lære på grunnskolen. Dermed føler alle at de har et visst forhold til skrivekunst. Men det å skrive en skolestil er noe ganske annet enn å skrive en skjønnlitterær tekst som kan vurderes for utgivelse.

 

Forfatterkurs

I unge år var jeg selv en av drømmerne jeg nevnte innledningsvis. Jeg gikk og ventet på den vakre skrivedagen. På skolen hadde jeg oppdaget at jeg likte å skrive, og jeg fikk gode karakterer på frie stiler. Jeg utviklet etterhvert en forsiktig ambisjon om å bli forfatter, men hadde ikke klart for meg hvordan det skulle skje. Så, en dag jeg var ute og kjørte bil, hørte jeg et innslag på radioen om forfatterstudiet i Bø. Der og da bestemte jeg meg. Jeg visste at fristen for samordnet studieopptak hadde gått ut, men jeg vrengte inn til siden og ringte studiet. Og de lot meg ettersende en søknad.

I Bø fikk jeg gode lesetips, inspirasjon og et helt år til å skrive. Det var akkurat det som skulle til for at jeg skulle komme i gang med mitt første store prosjekt – som med tiden ble debutromanen. Jeg har en klar følelse av at jeg ikke hadde vært forfatter i dag, om det ikke var for det året.

Det skal sies at undervisningen i Bø ikke var all verden. I motsetning til liknende skoler i for eksempel USA, der de har lang erfaring med «creative writing» som fag, var det så å si ingen vektlegging av håndverket. Vi lærte ikke om dramaturgi, fortellerteknikk og språklige virkemidler. Foreleserne var ikke pedagoger. De var kjente forfattere som kom i noen ukers tid og stort sett snakket om det de visste mest om: seg selv. Eller, for å moderere litt: de snakket om egen skriving. Det var inspirerende og kjekt. Men selve det faglige måtte jeg finne ut av selv.

De neste årene viet jeg til å lære alt jeg måtte vite om skrivekunst. Hvordan man utvikler en god ide, hvordan man komponerer en medrivende fortelling, hvordan man fenger leseren, hvordan man får språket til å svinge. Jeg leste alt jeg kom over av faglitteratur. Jeg fikk jobb som forlagsredaktør og loset den ene forfatteren etter den andre gjennom bokprosessen. Samtidig skrev jeg egne bøker, både for barn og voksne.

Etter 20 år fikk jeg lyst til å samle denne kunnskapen og sette den i system, slik at jeg på en enkel måte kunne formidle den til andre som vil skrive. Jeg visste at en av mine studiekamerater fra Bø, Thomas Winje Øijord, hadde foretatt omtrent samme reise. Thomas hadde også skrevet og utgitt bøker i alle år, og var lidenskapelig opptatt av å finne ut hva som gjør god prosa god. Vi bestemte oss for å samle alt vi hadde lært i ett kurs. Et kurs du tar på nettet, i ditt eget tempo, med veiledning fra etablerte forfattere. Et komplett forfatterkurs som leder deg gjennom alle trinn i skriveprosessen – fra den spede ideen til kontakten med et forlag.

Jeg skal avslutte før dette blir rene tekstreklamen. Det er som sagt flere veier for deg som lurer på hvordan du kan bli forfatter. Det viktigste er at du realiserer drømmen din. Jeg ville bare nevne at vi finnes. Hvis du ser etter en god måte å komme i gang med skrivingen på, er vi her for deg.

Få en PDF med knallgode skriveråd – gratis!

Hvordan bli forfatter? Skriv. I denne PDF-en får du våre beste skriveråd og metoder – helt uten forpliktelser. Det kan hjelpe deg når du skal sende manus til forlag.

Er du klar for å ta skrivingen din på alvor?

Ja, takk!

Møt instruktørene på forfatterkurs.no

En gang stilte vi oss spørsmålet: Hvordan bli forfatter? Nå har vi samlet erfaring gjennom en årrekke. Som forlagsredaktør har Nicolai Houm fulgt 261 bokprosjekter fra innsending til utgivelse. Thomas Winje Øijord er gründer og driver et byrå for innholdsproduksjon. Begge er vi etablerte forfattere som utgir bøker på de største forlagene. Vi vil gjerne hjelpe deg med bokdrømmen.

Nok snakk – jeg vil i gang med kurset!

Kjøp kurset nå og få umiddelbar tilgang til hele innholdet – og ikke minst forumet for andre seriøse skrivende.